Λίμνες της Φλώρινας

(0 ψήφοι)

Ο κατάλογος των λιμνών του νομού Φλώρινας δεν τελειώνει με την Μικρή και την Μεγάλη Πρέσπα. Είναι μεγάλος γιατί τον συμπληρώνουν άλλες 4 λίμνες που ομορφαίνουν την περιοχή ακόμη περισσότερο.

Λίμνη Χειμαδίτιδα, Φλώρινα

Η Χειμαδίτιδα, ένα πανέμορφο και γαλήνιο τοπίο με τις πλάβες (παραδοσιακές βάρκες) δεμένες στην ακρολιμνιά, το ίδιο ακίνητες με τους καλαμιώνες στη μέση της λίμνης και τους πελεκάνους να δίνουν ζωή στην περιοχή παρέα με τους λιγοστούς ψαράδες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 593 μ. και εκτείνεται σε 10,8 τετ. χλμ.

Λίμνη Ζάζαρη, Φλώρινα

Η Ζάζαρη είναι μικρότερη. Οι λάτρεις του ποδήλατου βουνού μπορούν να κάνουν άνετα το γύρο της. Το Λιμνοχώρι στις όχθες της κάνει την περιήγησή σας εκεί ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.Βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μ. και εκτείνεται σε περίπου 2 τετ. χλμ. Είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος.

Το σύμπλεγμα των δύο λιμνών φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, πολλά από αυτά επαπειλούμενα. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως στη Χειμαδίτιδα αναπαράγεται, με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα, n βαλτόπαπια, με 60 ζευγάρια, n οποία είναι παγκόσμια απειλούμενο είδος. Αποτελούν, επίσης, καταφύγιο λίγων κοπαδιών κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τα χειμαδιά στις όχθες τους το αποδεικνύουν, παρόλο που σήμερα απομένουν ως ερείπια, μετά την αλλαγή στον τρόπο εκτροφής των αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Λίμνη Πετρών, Φλώρινα

Η λίμνη Πετρών είναι και αυτή μια μικρή λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 572 μ. και εκτείνεται σε 8 τετ. χλμ. Η πρόσβαση στη λίμνη είναι δυνατή από το χωριό Πέτρες, αλλά η θέα από τον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών θα σας ανταμείψει.

Λίμνη Βεγορίτιδα, Φλώρινα

Η Βεγορίτιδα είναι μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας, αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω των αρδευτικών έργων, αλλά και τις ανάγκες του υδροηλεκτρικού σταθμού Άγρα, η στάθμη της όλο και υποχωρεί.

Και οι δύο αυτές λίμνες φιλοξενούν σημαντικά είδη, ιδιαίτερα πτηνά. Στη λίμνη Πετρών έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 90 είδη πουλιών, ενώ στο σύμπλεγμα των δύο λιμνών, περισσότερα από 130, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα. Μάλιστα, στη λίμνη των Πετρών, αναπαράγονται σπάνια είδη, όπως η λαγγόνα. Σημαντική είναι και η παρουσία της βίδρας στην περιοχή, γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει.