Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Κλεισούρας, Καστοριά

(0 ψήφοι)

Η Ιερά Μονή Κλεισούρας βρίσκεται χτισμένη, σε υψόμετρο 970 μ. κάτω από το χωριό Κλεισούρα, 35 χλμ. ανατολικά από την Καστοριά, στα όρια με το νομό Φλωρίνης. Αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής και ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της Οσίας Σοφίας της Νέας.

Η μονή ιδρύθηκε το 1314 από τον ιερομόναχο νεόφυτο και ανακαινίστηκε το 1813 από τον ιερομόναχο της Μονής Ιβήρων Ησαΐα, μετά από όραμα της Παναγίας. Σήμερα σώζονται όλα τα κτίσματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο-19ο αι.

Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, η μονή αποτέλεσε κρησφύγετο πολλών μακεδονομάχων, μεταξύ αυτών και του Παύλου Μελά. Το ίδιο συνέβη και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το μοναστήρι, αργότερα, εγκαταλείφθηκε, αλλά το 1993 επαναλειτούργησε ως γυναικεία μονή.

Χαρακτηριστικό της μονής αυτής, είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, το οποίο επιχρυσώθηκε από τον Κωνσταντίνο Κτίπα. Αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης, και στην διακόσμηση του καθολικού που επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γεώργιος, με πρωτότυπη επιλογή θεμάτων από την δημιουργία του κόσμου. Οι εικόνες είναι σχεδιασμένες με λαϊκή αντίληψη και έναν έντονο κλασικισμό ταυτόχρονα.

Η Αγία Σοφία η Νέα καταγόταν από τον Πόντο, αλλά η ζωή την έφερε στην Κλεισούρα Καστοριάς, όπου έζησε οσιακά για περίπου πενήντα χρόνια. Κοιμήθηκε στις 6 Μαΐου 1974 και το 2012 αγιοποιήθηκε. Τα λείψανά της σώζονται στο μοναστήρι και εκτίθενται προς προσκύνηση στους επισκέπτες, αν το ζητήσουν από τις μοναχές.

Το μοναστήρι εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.