Κρόκος Κοζάνης

(0 ψήφοι)

Ο Κρόκος είναι μια κωμόπολη που βρίσκεται μόλις 5 χλμ. έξω από την πόλη της Κοζάνης. Είναι γνωστός στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή του ομώνυμου μπαχαρικού. Η περιοχή είναι η μοναδική στην καλλιέργεια κρόκου σε όλη την χώρα, με ετήσια παραγωγή 5.7 τόνους κόκκινου και 2 τόνους κίτρινου κρόκου. Μεγάλος μέρος της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό.

Ο Κρόκος, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα, και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν με το δίσκο, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι ενώ τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου, πέφτοντας στο κέντρο του λουλουδιού, έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα Κρόκος.

Το μπαχαρικό προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου. Στο εμπόριο τον συναντάμε σε δύο μορφές, είτε ως αποξηραμένα νηματίδια κόκκινου χρώματος που προέρχονται από τα στίγματα του άνθους είτε σε σκόνη, που προκύπτει από το άλεσμα των κόκκινων νημάτων του.

Ο κρόκος εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία ακόμα και στην ζωγραφική.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου ήταν γνωστές ήδη στην αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε για την ίαση τραυμάτων και νοσημάτων, όπως και ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός. Η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της. Η τακτική χρήση του προσφέρει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την μνήμη, είναι ευεργετικός για το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βελτιώνει την επιδερμίδα με ακμή.

Χρησιμοποιήστε τον σαν μπαχαρικό στα φαγητά σας. Προσθέτει στο φαγητό ένα λεπτό άρωμα, όμορφο κίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση. Μπορείτε, όμως να τον προσθέσετε και στα ροφήματά σας, στον καφέ σας ή σε διάφορες ποικιλίες τσαγιού. Αν θέλετε, ακολουθείστε την συμβουλή των Κοζανιτών που αρωματίζουν και χρωματίζουν με λίγο κρόκο το ντόπιο τσίπουρο.