Αρχαία Γόρτυνα, Αρκαδία

(2 ψήφοι)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Γόρτυνας βρίσκεται δίπλα στη όχθη του ποταμού Λούσιου, 4χλμ. από το χωριό Ατσίχωλο. Επίσης είναι οδικά προσιτός από το Ελληνικό και από την Μονή Προδρόμου.

Η Αρχαία Γόρτυς υπήρξε σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία την έκτισε ο Γόρτυς, γιος τoυ Στυμφήλoυ και δισέγγονος του βασιλιά Αρκάδα. Φημιζόταν για το ιερό του Ασκληπιού και τα μεγάλα ιαματικά λουτρά της. Η λουτροθεραπεία ήταν άμεσα συνδεδεμένη μα την λατρεία του Ασκληπιού.
Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1940 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Οι ανασκαφές απεκάλυψαν δύο αμυντικές οχυρωματικές περιβόλους,, δύο σημαντικά Ασκληπιεία, δύο περίπτερους ναούς, και εξελιγμένες για την εποχή λουτρικές και ιαματικές εγκαταστάσεις του 4ου-3ου αι. π.Χ.
Οι ακροπόλεις της (του 4ου π.Χ. αι.) είχαν μεγάλη και ισχυρή περιτείχιση και βρισκόντουσαν η μια κοντά στην άλλη, σε υψόμετρο που φτάνει τα 480 μ., νότια του ναού του Ασκληπιού και των ιαματικών λουτρών. Η κυριότερη είχε μήκος 425 μ. περίπου και πλάτος 100-160 μ., και τρεις πύλες.

Σώζονται ερείπια του ναού του Ασκληπιού, των εγκαταστάσεων των λουτρών και στοάς και από τη μια ακρόπολη 4-6 σειρές λίθων και τμήματα πύργων. Στα λουτρά διακρίνονται καθαρά, η κεντρική αίθουσα των λουτρών με τις τρεις αψίδες και δυτικά και νότια οι βοηθητικοί χώροι. Επίσης μέσα και έξω από τους οχυρωματικούς περιβόλους υπάρχουν λείψανα δημόσιων οικοδομημάτων, ιερών και κατοικιών.

Η σημαντικότερη περίοδος της ακμής της αρχαίας πόλης εντοπίζεται στον 4ο π.Χ. αιώνα. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι η πόλη καταστράφηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα.