Βίνιανη, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Η Βίνιανη είναι ένα αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, σφηνωμένη στις πλαγιές ενός καταπράσινου δάσους. Το χωριό έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί υπήρξε πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας, την εποχή της Εθνικής Αντίστασης. Εδώ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1944 η “Κυβέρνηση του Βουνού”. Σε αυτό το χωριό συναντήθηκαν ο Άρης Βελουχιώτης και Ναπολέων Ζέρβας στις 22/11/1942 και ξεκίνησαν με τους σαμποτέρ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1966. Σήμερα στο χωριό παραμένουν ελάχιστοι κάτοικοι.

Η Νέα Βίνιανη χτίστηκε σε απόσταση 4 χλμ. Είναι ένα όμορφο χωριό με μια μεγάλη πλατεία και πολύ πράσινο. Στον λοφίσκο πάνω από το χωριό δεσπόζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η Παλιά Βίνιανη στέκει ερημωμένη μέχρι και σήμερα. Τα όμορφα πέτρινα κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής μαρτυρούν την παλιά γοητεία του τόπου. Τα τρεχούμενα νερά και η υπέροχη θέα στο πανέμορφο τοπίο που την περιτριγυρίζει σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί αυτό το τόσο όμορφο μέρος έπρεπε να ερημώσει.

Το κτίριο του παλιού σχολείου όπου συνεδρίασε η πρώτη εθνική επιτροπή για την οργάνωση της διοίκησης της ελεύθερης Ελλάδας, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματά του θα βρείτε φωτογραφικό υλικό αλλά και έγγραφα από εκείνη την περίοδο. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Βίνιανης, το οποίο θα βρείτε λίγο πριν τη διασταύρωση για τον νέο οικισμό. Είναι φτιαγμένο από ντόπια βινιανίτικη πέτρα και ενώνει τις όχθες του ποταμού Μέγδοβα. Το γεφύρι φτιάχτηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας για να συνδέσει το Καρπενήσι με τα Άγραφα και το Βάλτο. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί βρίσκεται ένα στοιχειωμένο μελίσσι που προφυλάσσει τους διαβατές και δεν τους αφήνει να περάσουν αν τύχει και κατεβάσει το ποτάμι.

Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, τα απομεινάρια αρχαίου οικισμού στον Άγιο Γεώργιο της Παλιάς Βίνιανης. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε το όμορφο φαράγγι της Βίνιανης και τα ερείπια του αρχαίου κάστρου 2χλμ. βορειοδυτικά του χωριού.