Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίκελλο - Δομνίστα, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Το Κρίκελλο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, σε υψόμετρο 1.120μ. Απέχει από το Καρπενήσι 31χλμ.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό το οποίο μοιάζει να έχει βγει από πίνακα ζωγραφικής. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα συναντήσετε την πέτρινη βρύση Σωληνάρια. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία είναι ίσως η πιο όμορφη πλατεία ορεινού χωριού της Ελλάδας, θα θαυμάσετε την μαγευτική θέα που απλώνεται μέχρι τα απέναντι βουνά. Στην πλατεία βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου.

Πηγαίνοντας προς το χωριό, περνάμε από το «Νεραϊδοβούνι», μια εξαίσια τοποθεσία, καθώς και από τα «Κοκκάλια», όπου έγινε μάχη με τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Σε αυτό το σημείο έχει ανεγερθεί μνημείο με τη λιτή επιγραφή “279.π.Χ.- ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ συνετρίβησαν οι Γαλάτες κατά κράτος” θυμίζοντας την αρετή και την ανδρεία των προγόνων τους που νίκησαν τους Γαλάτες επιδρομείς.

Η Δομνίστα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000μ. και απέχει 45 χλμ. από το Καρπενήσι. Η διαδρομή από το Καρπενήσι μέχρι την Δομνίστα είναι μαγευτική καθώς περνάει μέσα από πυκνά δάση ελάτης.

Από την Δομνίστα ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα ο Άρης Βελουχιώτης, συγκροτώντας μια ομάδα από 15 έφιππους. Μπήκε στο χωριό στις 7 Ιουνίου 1942 και ανακοίνωσε την δημιουργία του ΕΛΑΣ. Στην άκρη του χωριού λειτουργεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπου κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης.

Η Δομνίστα είναι ένα πολύ όμορφο και ήσυχο χωριό. Στην κεντρική πλατεία της λειτουργούν ένα-δύο ταβερνάκια, τα οποία θα βρείτε κατάμεστα στα τέλη Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια της Γιορτής Τσίπουρου.

Όσο βρίσκεστε στην Δομνίστα, κάντε μια βόλτα στο άλσος του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται πίσω από το παλιό σχολείο. Θα χαρείτε την φύση, ανάμεσα στα αιωνόβια πεύκα, θα ανάψετε ένα κεράκι στο ξωκλήσι και θα ξεδιψάσετε στην πέτρινη βρύση.

Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα αφού εδώ βρισκόταν η αρχαία Φάντινος, σημαντικό κέντρο στο χώρο της Ευρυτανίας κατά την αρχαιότητα.

Στο παλιό Γυμνάσιο του χωριού στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο εκθέτει ενθύμια από την ζωή των κατοίκων του χωριού, όπως εργαλεία, παιδικά παιχνίδια, τοπικές ενδυμασίες, καθώς και πήλινα αγγεία από τον αρχαίο οικισμό Φάντινου. Στην Δομνίστα λειτουργεί, επίσης, Μουσείο Παλαιάς Φωτογραφίας.